Sfaturi practice

1. Pregatirea suprafetei
 

Pentru a asigura o buna aderenta la suprafata, aceasta trebuie sa fie uscata, curata, portanta si neinghetata. Indeparteaza praful, rugina, grasimile, sarurile, vopseaua veche neaderenta etc. inainte de a aplica amorsa.

  • Suprafete cu crapaturi si fisuri: aplica chit acrilic pentru reparatii KRAFT Repair si slefuieste dupa uscare, dupa care aplica un strat de amorsa KRAFT Wall Primer.
  • Suprafete vopsite anterior cu vopsea acrilica sau pe baza de latex: verifica daca sunt portante si indeparteaza straturile neaderente.
  • Suprafete friabile: indeparteaza mecanic pana la suport solid.
  • Suprafete noi din ciment sau beton: amorseaza cu KRAFT Wall Primer dupa minim 30 de zile de la punerea lor in opera.
  • Suprafete noi din tencuiala var-ciment: amorseaza cu KRAFT Wall Primer dupa minim 30 de zile de la punerea lor in opera.
  • Suprafete cu alge sau mucegai: inlatura cauza umezelii, indeparteaza stratul de mucegai prin mijloace mecanice sau cu abur supraincalzit, aplica un strat de solutie antimucegai KRAFT Mold Blocker; dupa uscarea acestuia, amorseaza cu KRAFT Wall Primer.
  • Suprafete patate, afectate de fum de tutun: spala peretele, apoi aplica mai intai 1–2 straturi de grund special pentru blocarea petelor KRAFT Stain Blocker Aqua; aplica KRAFT Master sau KRAFT Easy Clean dupa 24 de ore de la aplicarea grundului.
  • Suprafete adanc deteriorate: repara cu masa de spaclu. Daca este necesar, poti utiliza si plasa de armare din fibra de sticla.
  • Suprafete cu urme de decofrol: indeparteaza decofrolul cu abur supraincalzit sau cu substante speciale pentru decapare.

Nu se utilizeaza pe suprafete finisate anterior cu lac, vopsele pe baza de ulei sau clei.

Suprafetele alaturate suportului de vopsit trebuie protejate, in special daca sunt din sticla, ceramica, piatra naturala sau metal.

2. Cum vopsim

Mai intai protejeaza cu banda adeziva tocurile usilor si geamurilor, prizele si intrerupatoarele. Strange mobilierul in mijlocul camerei si acopera-l cu folie de protectie. Protejeaza pardoseala cu folie sau alte materiale izolante. Amesteca bine continutul ambalajului, atat inainte cat si pe parcursul aplicarii.

Cand zugravesti o camera, incepe intodeauna cu tavanul, continua cu peretii si incheie cu stalpii, daca exista. Foloseste aceeasi pensula pentru colturi, muchii, marginile ferestrelor si usilor, precum si pentru alte locuri unde trafaletul nu este potrivit.

Aplica uniform si continuu, fara intreruperi, un strat sau doua, functie de produsul pe care il aplici. Vei gasi indicatii pe ambalaj. Daca ai inceput o camera, vopseste-o in intregime pana la final, nu intrerupe si nu lasa vopseaua sa se usuce, mai ales la mijlocul peretelui. La orice aplicare ulterioara va fi evidenta zona de imbinare.

Aplicarea se face la temperaturi de 5-35oC si umiditate relativa sub 50%. Nu se recomanda aplicarea produselor de exterior in conditii de ploaie sau ceata. Daca lucrezi la exterior, protejeaza fatada contra actiunii directe a razelor solare, ploii sau vantului puternic (cu plasa de protectie a fatadei). Umiditatea atmosferica ridicata poate prelungi timpul de uscare, poate cauza variatia culorii si poate crea chiar probleme ulterioare de aderenta la suport.

Este interzis sa amesteci produsele cu alte materiale decat cele recomandate.

3. Curatarea uneltelor
 

Spala intotdeauna uneltele imediat dupa folosire, cu apa calda si sapun sau solutie de detergent. Lasa-le apoi sa se usuce bine intr-un spatiu ventilat si ferit de umezeala.

Inainte de refolosire, asigura-te ca uneltele sunt de buna calitate, fara urme de murdarie si mai ales fara urme de vopsea de alta culoare.

Intereseaza-te in prealabil ce tip de trafalet trebuie folosit pentru tipul de vopsea pe care l-ai ales. Ai grija ca trafaletul respectiv sa fie de calitate pentru a nu lasa scame si pentru a asigura o aplicare uniforma a vopselei.

Nu folosi gletiere cu urme de rugina sau cu urme de alte materiale uscate pe ele.

4. Pete albe, sub forma de praf, pe peretii exteriori
 

Problema:

Pe peretii exteriori, in diferite puncte ale suprafetei vopsite, apar pete albe sub forma de praf.

Posibile cauze:

a) Din cauza stratului subtire de vopsea aplicata, excesul de umiditate din mediul ambient patrunde in perete, dupa care, iesind la suprafata acestuia, antreneaza saruri din beton sau tencuiala.

b) posibilele crapaturi care pot exista in perete fac ca umiditatea (umezeala) sa patrunda in acesta si, iesind la suprafata, scoate saruri.

c) Daca exista igrasie, sunt scoase la suprafata peretelui saruri din tencuiala sau din beton, care nu s-au hidrolizat (nu a existat o cantitate suficienta de apa in tencuiala).

d) In interiorul peretelui exista igrasie, care iesind la suprafata, scoate saruri din beton sau tencuiala.

Solutii:

In cazul in care cauza fenomenului este igrasia, vor trebui remediate cauzele care au produs-o (scurgeri de apa din tevi interioare, exterioare, acoperisuri etc).

Cat timp fenomenul continua sa existe, suprafata nu trebuie sa fie revopsita. Cand igrasia inceteaza sa mai apara, trebuie sa se indeparteze sarurile si in continuare sa fie spalata usor suprafata cu apa curata. Eventualele fisuri se acopera cu chit acrilic pentru reparatii KRAFT Repair. Dupa ce se usuca bine suprafata, amorsam cu Dur Solvent diluat pana la 100%. In final se aplica doua straturi vopsea acrilica Exterior.

5. Vopseaua se ia pe mana sau se zgarie foarte usor
 

Problema:

Dupa perioada de timp indicata pentru uscare, vopseaua se ia pe mana sau se scrijeleste (zgarie) foarte usor.

Posibile cauze:

a) S-a aplicat vopsea in conditii de umiditate exagerata sau de clima rece.

b) Nu a fost pregatita corect (corespunzator) suprafata inainte de vopsire.

c) Suprafete de lemn, care, prin natura lor contin uleiuri sau au noduri sau umiditate exagerata in interiorul lor.

Solutii:

Indepartam stratul de vopsea cu apa (daca produsele folosite initial sunt pe baza de apa) sau cu solvent (pentru produsele pe baza de solvent) si revopsim suprafata, aplicand unul sau doua straturi de lac de impregnare pe baza de apa KRAFT Wood Care Aqua, sau lac pe baza de solvent, KRAFT Wood Deco Lac.

Pentru lacurile pentru lemn, aplicam unul sau doua straturi de lac de impregnare, Wood Care Aqua, sau de lac de impregnare pe baza de solvent, Wood Care.

6. Crapaturi de mici dimensiuni pe suprafetele vopsite
 

Problema:

Pe suprafete vopsite apar crapaturi de mici dimensiuni.

Posibile cauze:

a) S-a aplicat vopseaua in strat foarte subtire.

b) Nu a fost amorsata suprafata inaintea aplicarii vopselei.

c) S-a aplicat vopseaua pe suprafata de perete cu probleme.

d) S-a utilizat vopsea de proasta calitate (fara proprietati de aderenta si elasticitate).

Solutii:

Amorsam suprafata cu KRAFT Dur Aqua diluat pana la 100% cu apa.

Aplicam vopseaua elastomerica hidroizolanta KRAFT 4 Seasons.

7. Urme de pensula sau rola pe suprafata vopsita
 

Problema:

Urme de pensula sau rola pe suprafata vopsita.

Posibile cauze:

a) Tehnica de aplicare a vopselei incorecta.

b) Pensula sau rola de proasta calitate.

c) Vopsea de proasta calitate.

d) S-a trecut de multe ori (s-a insistat) cu pensula sau rola in acelasi loc al suprafetei vopsite.

Solutii:

Suprafata trebuie frecata, amorsata cu 100% amorsa acrilica KRAFT Dur Aqua si in continuare sa se aplice unul-doua straturi (in functie de situatie) de vopsea pe baza de latex KRAFT Master sau KRAFT Easy Clean.

8. Suprafete vopsite care la spalare lasa urme de vopsea pe burete sau carpa
 

Problema:

Suprafete vopsitecare la spalare lasa urme de vopsea pe burete sau carpa.

Posibile cauze:

a) S-a utilizat vopsea de proasta calitate.

b) Buretele sau carpa sunt exagerat de aspre.

c) S-a folosit detergent foarte dur.

d) Suprafata a fost spalata inainte ca vopseaua sa apuce sa se usuce complet.

e) Vopsirea suprafetei cu vopsea foarte diluata.

Solutii:

Trebuie revopsita suprafata cu vopsea pe baza de latex KRAFT Master sau KRAFT Easy Clean, care, datorita compozitiei ei, nu se impregneaza cu pete (murdarie) si se spala mai usor.